Pentru poporul kazah, ziua de 10 ianuarie 2021 a fost una cu totul specială, cetățenii mergând la secțiile de votare pentru a-și exercita o datorie constituțională și pentru a-și alege reprezentanții în Majilis, camera inferioară a Parlamentului din Republica Kazahstan.
Cetățenii din capitala Nur-Sultan, capitala Kazahstanului – dar și din alte orașe mari ale lumii, cum ar fi Roma, Moscova sau alte capitale din 51 de țări – au deschis, prin votul lor, o nouă etapă în viața politică a Kazahstanului.
Comisia Electorală Centrală din Kazahstan a transmis că – pe teritoriul țării – au fost deschise 10.000 de secții de votare, în 14 regiuni, dar și în trei mari orașe cu puternice semnificații naționale, Nur-Sultan, Almaty și Shymkent, 11, 8 milioane de alegători fiind înregistrați începând cu 1 octombrie 2020. Potrivit aceleiași surse, secțiile de votare au fost deschise între orele 07.00 a.m. și 08.00 p.m., fără pauză.
Pandemia de coronavirus este departe de a fi încheiată, iar autoritățile din Kazahstan au luat măsuri speciale pentru ca alegerile să se desfășoare în siguranță din punct de vedere medical.
Membrii comisiilor din secțiile de votare au fost testați COVID-19, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în cazul observatorilor sau altor lucrători prezenți în secții.
Într-o astfel de zi specială, cadrele militare și voluntarii au fost în prima linie, iar măști medicale și mănuși de protecție au putut fi primite chiar în secțiile de vot.
”2021 este o piatră de hotar pentru noi. Are avea loc sub semnul celei de-a 30-a aniversări a independenței patriei noastre. Acesta este un moment al bilanțului, al reflecției la calea parcursă. Vom marca această dată importantă pentru oamenii noștri cu acțiuni concrete și noi proiecte. Ne vom îndepărta de formatul acțiunilor de profil și al evenimentelor pretențioase și toate lucrările vor fi construite cât mai pragmatic posibil. Vom continua să implementăm un set cuprinzător de măsuri sistematice în economie, sferă socială și mediu. Vom acorda o atenție deosebită nevoilor tuturor segmentelor populației, în special a tinerilor, femeilor și persoanelor cu dizabilități. Suntem hotărâți să continuăm procesul de modernizare politică a țării”
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev
Potrivit legii, în urma alegerilor parlamentare din 10 ianuarie 2021, partidele care vor obține cel puțin 7% din voturi vor intra în Parlamentul Kazahstanului.
În urma exit-poll-urilor făcute la ieșirea de la urne și conform sondajelor date publicității la miezul nopții, după închiderea urnelor de vot, partidul Nur Otan din Kazahstan se află pe prima poziție în preferințele de vot ale alegătorilor kazahi, obținând 71,97% din voturile exprimate.
312 de candidați, reprezentând cinci partide, au intrat în lupta electorală pentru locuri în camera inferioară a Parlamentului din Kazahstan, Majilis.
”Kazahstanul modern este rezultatul eforturilor comune ale tuturor cetățenilor care, în zorii independenței, și-au încredințat soarta Primului Președinte, capacitatea sa de a răspunde nevoilor societății, de a efectua reforme și de a consolida națiunea”
Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România
Observatorii străini din Italia, Franța și Germania au avut doar cuvinte de laudă referitoare la organizarea alegerilor parlamentare din Kazahstan și au subliniat că sunt „impresionați”.
Conferințele de presă organizare chiar în ziua alegerilor au scos în evidență faptul că ”alegerile parlamentare din Kazahstan s-au desfășurat potrivit tuturor regulilor democratice”, iar observatorii străini au subliniat această concluzie. Comisia Electorală Centrală kazahă a acreditat 398 de observatori străini, dintre care 76 au fost reprezentanții a 31 de țări, iar 322 reprezentanți ai zece organizații internaționale.
În timp ce secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, observatorii au început să viziteze secțiile de votare la nivel național. În special, au subliniat că nu a existat supraaglomerare la secțiile de votare. Fiecare participant electoral a respectat normele sanitare. De asemenea, stațiile au făcut ca votul să fie ușor și accesibil pentru persoanele cu dizabilități. La sosire, tuturor cetățenilor li s-au oferit măști și mănuși, dacă este necesar.
Toți observatorii străini care au fost prezenți pentru a urmări procesul electoral din ziua de 10 ianuarie 2021 au transmis că nu au fost raportate fraude electorale sau alte încălcări ale legii, iar Kazahstanul poate fi considerat un exemplu excelent care demonstrează că alegerile pot avea loc, în siguranță, chiar și în timp de pandemie.
Thierry Marianni, membru al Parlamentului European și observator din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat că progresul înregistrat de Kazahstan în ultimii 25 de ani este ”colosal”.
”Unii oameni ar putea spune că Kazahstanul are nevoie de mai multe progrese, dar puteți spune același lucru și despre Franța, spre exemplu. Progresul realizat de Kazahstan în 30 de ani este impresionant ”, a spus Thierry Marianni.
Țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și spațiul post-sovietic și-au exprimat impresiile similare, considerând că ”alegerile din Kazahstan sunt un exemplu pentru alte țări”.
Tomasz Lenz, deputat al Sejm – camera inferioară a parlamentului polonez – a observat că în primele ore că nu erau atât de mulți oameni la secțiile de votare, însă cetățenii kazahi, odată cu trecerea timpului, s-au prezentat la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot.
Mai mult, deputatul polonez a ținut să precizeze că ”în mod proporțional erau mulți tineri care veneau la vot, spre deosebire de alegerile din alte țări, acolo unde tinerii sunt mai puțin interesați să își exercite drepturile politice”.
”Am văzut că alegerile s-au desfășurat într-un mod transparent, iar organizarea a fost perfectă”, a declarat și deputatul turc Zeki Hakan Sidali, venit pentru a doua oară ca observator în Kazahstan. ”De altfel, am avut ocazia să vorbesc cu mai mulți oameni (n.red. – în timpul vizitei sale în Kazahstan), alegerile s-au desfășurat respectându-se toate regulile democratice, oamenii venind la secțiile de votare din proprie inițiativă, interesați de viitorul țării”, a mai declarat deputatul turc.
Potrivit expertului independent din Turcia, Tugrul Camas, procesele democratice înregistrat de Kazahstan nu ar trebui comparate cu cele observate în democrațiile mature. Kazahstanul este o ”națiune relativ tânără” și ”evoluează constant”, a mai declarat expertul independent, subliniind și că ”fiecare campanie electorală din Kazahstant este mai bună decât precedentele”.